Danmark har mange klinter.  Stevns Klint på Sjællands østkyst er en av dem - og det er en spesiell grunn til at denne 41 meter høye og 20 km lange klippen i 2014 ble innlemmet i Unesco´s  verdensarv. 

 

Stevns Klint er nemlig det beste sted i verden for å oppleve sporene etter asteroiden som rammet jorden for 66 millioner år siden, og førte til dinosaurenes utryddelse.  Leirelag i den høye klinten inneholder spor av asteroiden, men for oss uinnvidde er det ikke enkelt å få øye på dette på avstand.

Verdensarv eller ikke, Stevns Klint har stått på ønskelisten en stund, så nå dro vi hit. Rødvig Fiskehavn 6 km unna hadde en trivelig bobilparkering midt i havna der vi slo oss til for et par dager. I fint og lettskyet vær tok vi turen ut til klinten på sykkel. En fin sykkeltur gjennom sjællandsk landskap der vi var innom både selve klinten, kalkbruddet på toppen av klippene og Stevns Klint Fyr. 

Boesdal Kalkbrudd var i drift fra 1914 til nedleggelsen på 70 tallet. Stort område med rester av gruvedrift og to store kalkovner til brenning av kalken. Området ved kalkbruddet benyttes i dag som friluftsområde. Her finnes også Stevns Klint Opplevelsessenter  - der man kan oppleve historien om hva som skjedde da aseoriden rammet jorden og førte til av halvparten av dyrelivet forsvant. Vi kunne gå helt ut på kanten av klinten, det var også mulig å ta seg ned til stranda nedenfor. Vi droppet det, men utsikten til klippeveggen som strakte seg sydover var flott her ute på kanten. 

Fra kalkbruddet syklet vi videre gjennom flott landskap med utsikt ut over Østersjøen, forbi den lille landsbyen Højerup og ut til klinten. Det første som møtte oss var Gamle Højerup Kirke som ligger helt ute på klippekanten. Delen av kirken er forlengst styrtet i havet, mens resten er sikret for ytterligere å rase ut. Spektakulært syn var det å se denne gamle kirken helt ute på kanten, og synet av klinten som strakte seg bortover langs stranden nedenfor. 

Det var mulig å ta seg ned til stranden nedenfor kirken og klippene via en bratt trapp. Store rullestein i bunnen som var vanskelig å ta seg fram på, men det gikk fint bare man tok det med ro. Her nedefra var synet av kirken på klippekanten enda mer spektakulært - godt den er sikret fra å styrte i havet. 

Siste stopp på sykkelturen langs Stevns Klint ble fyret som lyser vei for sjøfarende i Østersjøen. Det opprinnelige fyret er fra 1818, mens det nåværende ble oppført i 1878, nesten selvsagt av krittstein utvunnet fra klinten der fyret står.

Langs hele Stevns Klint går en vandresti som kalles Trampestien. Litt pussig navn, men vi observerte folk langs stien hele veien utover. Det er sikkert mer spennende å bruke beina langs stien ytterst på kanten enn å sykle et godt stykke innenfor, men nå ble det sykkeltur og ikke vandretur langs Stevns Klint - en flott opplevelse i flott sommervær. 

 

Rødvig Fiskehavn - et trivelig sted å tilbringe et par fine augustdager
Noe av det første som møtte oss da vi kom til Rødvig var flintovnen som stod på en odde ved innkjørselen til byen
Rødvig hadde sin turistinformasjon i en liten rød bygning på havna
På sykkeltur til Stevns Klint - første stopp var Boesdal Kalkbrudd som nå er nedlagt - mye kalk fra klinten er hentet ut og brent her
Restene av 2 kalkovner i Boesdal Kalkbrudd
Højerup Gamle Kirke som står helt ute på kanten av Stevns Klint
De er ganske enkle innvendig disse gamle kirkene
På kanten av stupet - spektakulær beliggenhet for en kirke
Man skal visstnok kunne se avleiringer fra steroiden i disse kalklagene - men ikke godt å se hva som er hva
Fra toppen av klinten går det trapp ned til bunnen der man kan gå et godt stykke bortover langs stranden
Stevns Klint - et unikt stykke Danmark
Stevns Klint Fyr - halvøya ut mot Østersjøen må jo ha sitt eget fyr