En av påskedagene hadde vi en inspirerende dag ute på Bygdøy, der vi besøkte museene Kon-Tiki og Fram. De to museene  byr på fascinerende historier om ekspedisjoner, oppdagelser og dristige eventyr.

Vi startet dagen på Kon-Tiki museet, som rommer historien om eventyreren Thor Heyerdahl og hans ekspedisjoner under fjerne himmelstrøk. Vi ble møtt av en atmosfære fylt med historie – fra de originale gjenstandene fra ekspedisjonene til interaktive utstillinger som vekket nysgjerrigheten hos oss voksne som er rimelig fascinert av tidligere tiders modige eventyrere. 

Det mest imponerende øyeblikket var da vi fikk se den autentiske Kon-Tiki-flåten, et symbol på Heyerdahls tro på at mennesket kan krysse store hav med naturmaterialer og mot. Det var en opplevelse som fikk oss til å tenke over det imponerende i å utfordre det ukjente og søke eventyr, uansett hvor risikabelt det måtte virke.

I tillegg til Kon-Tiki flåten, står også sivbåten Ra og en modell av Tigris, også laget av siv, utstilt på museet. Ra ble brukt til en ekspedisjon fra Afrikakysten til Karibia, Tigris seilte fra Irak til Afrikas horn. Thor Heyerdahl seilte ikke bare over hav, han foretok også mange arkeologiske utgravinger,, mest kjent er vel hans engasjement på Påskeøya.

Etter en vandring  gjennom museets spennende samling, tok vi oss tid til å fordype oss i de mange historiene bak de utstilte gjenstandene. Hver gjenstand hadde en fortelling å dele, og vi ble ganske inspirert av den ukuelige ånden som Thor Heyerdahl representerte. Det var tydelig at museet ikke bare handler om fortidens eventyr, men også om å oppmuntre dagens og morgendagens utforskere.

Rett over gata ligger Fram-museet. Det første som møtte oss da vi kom inn hit var det imponerende synet av polarskuta Fram, som har hatt sin havn på museet siden 1936. Fram ble brukt til 3 ekspedisjoner, 2 til Nordpolen og den tredje til Antarktis ledet av Roald Amundsen. Polarskuta opptar det meste av plassen inne i museet. Rundt hele det store skroget er det anlagt flere nivåer med utstillinger, bilder, informasjon og filmer om ekspedisjonene til klodens mest ugjestmilde strøk. 

Denne påskedagen på museene på Bygdøy var en påminnelse om at historiene om fortidens dristige eventyrere lever videre. Det å kunne gå rundt i museumet og være omringet av de faktiske redskapene og dokumentene fra ekspedisjonene, gjorde inntrykk og ga et unikt perspektiv på hva det vil si å drømme stort og handle modig.

19. APRIL 2025

Kon-Tiki - synet av den mektige balsaflåten var intet mindre enn overveldende.
Flåten var mye større enn det vi hadde sett for oss

 Thor Heyerdahls ekspedisjon over Stillehavet med Kon-Tiki fant sted i 1947. Den norske eventyreren ville synliggjøre muligheten for at Stillehavsøyene ble befolket østfra - og ikke vestfra som man alltid har trodd. Med et mannskap på 6 ombord brukte flåten 101 dager på å krysse Stillehavet fra Peru til Polynesia. En vågal reise i storm og stille over enorme havstrekninger.

De mektige balsastokkene - 9 tilsammen, utgjorde flåtens bunn.
En hytte midt på flåten der mannskapet kunne søke ly både for sol og regn.
Sivbåten Ra - kanskje ikke like imponerende som Kon-Tiki flåten, men like fullt et symbol på eventyrlyst og utforskertrang
Modell av sivbåten Tigris som Heyerdahl brukte på sin ekspedisjon mellom Irak og Afrika i 1977-78
Påskeøya - hit dro Thor Heyerdahl for å delta i utgravninger av statuene på øya
Skulpturer fra Påskeøya står utstilt på Kon-Tiki museet

Fra Stillehav til Polhav - rett over gata fra Kon-Tiki museet ligger Fram-museet der polarskuta Fram står utstilt omgitt av tekst, bilder og gjenstander fra 3 polarekspedisjoner..

Fridtjof Nansen, en av Norges største personligheter noensinne, ledet den første polekspedisjonene. To år senere satte Fram igjen kursen mot Nordpolen, før den siste ekspedisjonen gikk andre veien med Sydpolen som mål, under ledelse av Roald Amundsen. 

Det mektige skroget av polarskuta Fram
En del av det øvre dekket fram mot baugen på Fram
Det er høyt under taket på Fram-museet for å få plass til mastene på polarskuta
Roret på Fram
Modell av Fram innefrosset i isen
Farefulle ekspedisjoner i polare strøk

LES OGSÅ