Påsken 2025 ble av det kulturelle slaget. Fra en flott dag på museene på Bygdøy  tok vi dagen etter turen i gråvær og småregn opp til Roseslottet ved Frognerseteren.

Roseslottet er en imponerende utendørs kunstinstallasjon som ligger høyt over Oslo. Skapt av brødrene Vebjørn og Eimund Sand, åpnet Roseslottet for publikum 13. juni 2020 for å markere de 80 årene som er gått siden Norge ble okkupert av tyskerne.  Denne 1. påskedagen hadde ikke akkurat postkortkulisser, men derimot et lavt og grått skydekke og småregn - men faktisk gjorde været opplevelsen på Roseslottet enda mer spesiell. 

Roseslottet er ikke et vanlig museum. Det er en kunstinstallasjon under åpen himmel, og selv om solen glimret med sitt fravær denne dagen, var det som om den grå himmelen forsterket budskapet og kunsten. Installasjonen, som ble skapt av brødrene Vebjørn og Eimund Sand, hedrer motstanden under andre verdenskrig og minner oss på hvor verdifullt frihet og demokrati er.

Å gå mellom de store gullrosene, under det lave skydekket og med granskogen som bakteppe, føltes nesten som å gå i en annen tid. Hver tavle med tekst og hvert kunstverk forteller en historie – om mot, håp, kamp og overlevelse. Vi  tok oss god tid ved tavlene som forteller enkeltmenneskers rolle under krigen. Det var sterkt, og det var helt stille rundt oss. Selv naturen virket andektig.

Gråværet gjorde også at det var færre folk der, noe som ga rom for refleksjon. Det ble en påminnelse om hvor viktig det er å lære av historien – og hvor sterkt kunst kan formidle budskap når det presenteres med ektefølt alvor og estetisk kraft.

Etter turen over den sirkelformede gangveien i det kjølige været smakte det godt med varm kaffe i kaféen, hvor man kan se utover byen. Storbyen lå der nede under oss, her oppe var det som en annen verden. Det var faktisk godt å la alle inntrykkene synke inn litt, før vi forlot Roselsottet og tok T-banen tilbake til livet i byen. Det er fint at steder som Roseslottet finnes – som levende påminnelser om en annen tid i vår moderne hverdag.

20. APRIL 2025

Roseporten - inngangen til Roselsottet
Både andektige og litt nyskjeriige på hva som egentlig ventet oss her startet vi vår vandring gjennom denne unike kunstinstallasjoner
Krigens grusomheter kom veldig nær ved å studere bildene og ikke mist lese beskrivelsene til hvert bilde

Motstandsgruppen Den Hvite Rose er representert på Roseslottet ved maleriet av Traute Lafrenz som unnslapp dødsstraff for sin rolle i gruppen.

Bildene - og ikke minst historien bak - studeres og leses

Bildet Sommer, som viser Karl Johans Gate en sommerdag under krigen, har også sin historie å formidle. En tilsynelatende fredelig ramme, men beskrivelsen av enkeltpersonene på bildet forteller en annen historie.

Maleriet av Gunvor står som et symbol på vanskelighetene "tyskerjentene" møtte hos sine egne etter krigen. Det ble sett på som en skam å ha et kjærlighetsforhold til en tysk soldat, og enda verre å sette et "tyskerbarn" til verden. 

En stille vandring i krigens historie i Norge
De Ufødtes Stjerne - en visjon av menneskeverdet - står sentralt plassert innerst i Roseslottets sirkel
Mozart-serien - maleriene av motstandskvinner og -menn ble til mens kunstneren hørte på Mozarts musikk.

Tårnet - laget av jernbaneskinner og med en umiskjennelig sovjetinspirert kuppel på toppen. Et monument til minne om alle de sovjetiske krigsfangene som under umenneskelige forhold ble satt til å bygge deler av jernbanenettet i Norge, blant annet ble Sørlandsbanen ferdigstilt og store deler av Nordlandsbanen ble bygget ut. 

Roseslottet - der kunst og historie møtes

De fem gullfargede hovedkonstruksjonene var det første vi fikk se da vi gikk av T-banen og vendte blikket mot Roseslottet. En for hvert av de fem krigsårene.  Kongebjørka symboliserer Kongen og hans NEI. Seilet hedrer krigsseilerne og marinen. Grantreet er symbolet på motstandskampen i Sør-Norge. Fjærpennen/vingen hedrer luftforsvaret, den illegale presse og den sivile motstand. Fjellet symboliserer den sterke motstandsbevegelsen i Nord-Norge.

LES OGSÅ